Rodzaje książek kucharskich
Tagi: książki kucharskie
07 października 2015, 12:11
Kiedy pójdziemy na zakupy do dużej księgarni, z pewnością zaskoczy nas ogrom pozycji o kuchni, które znajdziemy na półkach. Fani gotowania z pewnością nie wyjdą z pustymi rękami. Obecnie istnieje wiele rodzajów książek kucharskich. Podzielone są one na pozycje dotyczące kuchni regionalnych, ale też pozycje proponujących jedynie dania obiadowe czy sałatki.
Książki o gotowaniu w polskich księgarniach
Podział na kuchnie regionalne jest jednym z najstarszych podziałów stosowanych przez książki kucharskie. Możemy znaleźć pozycje traktujące o kuchni polskiej, bardzo popularne są również: kuchnia włoska i francuska. W dużych księgarniach znajdziemy również mniej popularne kuchnie. Możemy szukać również pozycji, które będą traktowały o przyrządzaniu jedynie konkretnych dań, przykładowo dostępne są książki, które opisują jedynie przyrządzanie sałatek, czy dań z mięsa.
Bardzo dużą popularnością cieszą się książki wydawane przez kulinarne gwiazdy. Są to zazwyczaj sławni kucharze, którzy piszą jak przyrządzać ich popisowe dania. Możemy znaleźć książki również sławnych aktorów, czy też uczestników popularnych programów telewizyjnych o gotowaniu. Książka kucharska jest doskonałym prezentem na wiele okazji.
Więcej o książkach kucharskich możecie przeczytać na stronie PWN.
Dodaj komentarz